Biografija

Zgodovina ansambla

Kako se je vse skupaj začelo?

Dovolite, da vas popeljemo skozi zgodovino ansambla, na katero so fantje in dekle izredno ponosni.

Leto 2005 je postala slovenska narodno-zabavna glasba bogatejša za še en ansambel. Meseca avgusta se je začela pisati zgodovina gorenjsko-tajerske naveze z imenom Veseli Svatje.

Pet fantov in prikupno dekle, ki sliši na ime Anita si zada en sam cilj – s kvalitetnim izvajanjem in ljubeznijo do slovenske narodno-zabavne in zabavne glasbe, predvsem pa s svojo energijo in iskrenim odnosom ljudi razveseliti in osvojiti ter osrečiti srca vseh, ki jim glasba pomeni razvedrilo.
Ime si ansambel nadene po eni izmed prvih Avsenikovih skladb. Temperamentna, radoživa in energična polka, ki najbolje opiše člane vse bolj prepoznavnega kvinteta.

Z zmago v rubriki Domači upi med širšo javnost

Ansambel ne šteje niti eno leto skupnega delovanja, ko nase že opozori v tekmovalnem delu oddaje Pri Jožovcu z Natalijo v rubriki Domači upi na TV Slovenija, kjer postane zmagovalec strokovne komisije in prejme nagrado Založbe Avsenik za najbolje izvedeno skladbo ansambla bratov Avsenik.

Ob pomoči in nasvetih posameznih glasbenih pedagogov in prijateljev je ansambel samo še dodatno zorel in si utrjeval status v narodno-zabavnem prostoru.

Zmage na festivalih jim vlijejo še več zagona in prinesejo nove moči!

Po številnih zmagah in dosežkih na narodno-zabavnih festivalih širom Slovenije in tujine (absolutni zmagovalci festivala Graška Gora poje in igra 2007, absolutni zmagovalci festivala teverjan 2009, absolutni zmagovalci festivala Loborfest (HR)2009, zmagovalci občinstva v teverjanu 2007, 3x udeležba na festivalu Slovenska polka in valček), se želja ansambla, da v narodno-zabavno glasbo vnese mladostniške svežine, lastno prepoznavnost,  moderne glasbene prijeme in s tem svojo avtorsko glasbo, uresniči v letu 2007, ko ansambel v svojo avtorsko postavo sprejme prijatelja, glasbenika, predvsem pa avtorja številnih uspešnih pop skladb, Matjaža Vlačiča.

Želijo si biti drzni in prepoznavni

Svatje že od začetka  zelo radi nastopajo v narodni noši – na spoštljiv način, saj je narodna noša del slovenske kulturne dediščine. Svojo prepoznavnost in drugačnost pa utrjujejo tako, da garnituro narodnih noš dopolnijo z modernimi kostumi s katerimi se prikupijo zlasti mladi generaciji.

Kot prvi narodno-zabavni ansambel nastopi na najstarejšemu slovenskemu festivalu Slovenska popevka 2009, kjer kot gostje v narodno-zabavni različici predstavijo zmagovalno skladbo iz leta 2002, skladbo Pesek v o?i, katero v originalu izvaja Nuša Derenda.

Ansambel je moč zaslediti v številnih znanih televizijskih oddajah – Alpski večer, Na Zdravje, Klic dobrote, V dobri družbi, Stopimo skupaj, Silvestrski videomeh, Pod zidano marelo, Golica v živo in številnih koncertih širom Slovenije.

Odletijo tudi preko luže

Takoj po izidu plošče Lunca, natančneje aprila 2008, se skupaj z ekipo radia Slovenija odpravijo na kratek izlet po Kanadi in Ameriko, kjer s tremi koncerti zabavajo slovenske izseljence.

V prihodnosti pa?

Vsekakor je eden glavnih ciljev kvalitetno igranje, razveseljevanje ob?instva in pa s svojo avtorsko glasbo in značilnim svatovskim zvenom pustiti pečat v zgodovini slovenske narodno-zabavne glasbe. Z modernimi kostumi, lastno glasbo in besedili si ansambel želi dotakniti tudi mlajše generacije občinstva. Svatje so na dobri poti, saj opažajo, da se število obiskovalcev, še posebej mladih (seveda tudi po srcu), na njihovih veselicah in narodno-zabavnih prireditvah iz leta v leto povečuje, njihove skladbe pa že prepevajo vse generacije.